Bakır Ürün Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

BAKIR ÜRÜN KULLANIMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER



·     Kalaylı bakır zehirleme yapmaz, kullanım aşamasında zamanla kalayın rengi ısıdan ve içinde kullandığınız salça ve benzeri ürünlerden dolayı değişime uğrar (gri-kahverengi tonlarında) bunun kullanıma zararı yoktur. Kalaylı kısımda aşınmanın meydana gelmesi ve kalay altındaki bakırın ortaya çıkması (bakır kızılı görünür) halinde ürünün kalaya ihtiyacı olduğunun göstergesidir ve bu durumda bir kalaycıya başvurmanız gerekmektedir.


·         Bakırın kül ile temizlenmesi, bakır hakkında bilinen büyük bir yanlıştır. Kül kalayın üzerindeki griliği alır, parlak gösterir ama aynı zamanda bakırın üzerindeki kalay tabakasını inceltir, yani kalayı aşındırır ve kalay tabakasının ömrünü kısaltır. Gözle görülen çizgiler el işçiliği ile yapılan kalaylama sonucu oluşmaktadır ve imalat hatası değildir.


·        Gözle görülen çizgiler el işçiliği ile yapılan kalaylama sonucu oluşmaktadır ve imalat hatası değildir.


·        Bakır ürünlerin kararma yapması normaldir ve bu olay karbonat ile kaplı olan bakırın zamanla oksijen ile girdiği tepkime ( korozyon ) sonucunda meydana gelerek bakır üzerinde oksitlenme yapmasına sebep olur ve ürünün matlaşarak kararmış görünmesine sebep olur.


·         Bakır ürünler, ısıya girdiği zaman kararır.


·         Bakır ürünlerde parmak lekeleri normal bir durumdur.


·         Bakır üretimi fabrikasyon olmadığı ve elde yapıldığı için, ürünlerde kolay sıçraması olabilir ve ürün üzerindeki kalay pürüzsüz olmaz.


·         Ürünlerin üretim aşaması fabrikasyon olmadığı ve tamamen el işçiliği olduğu için her bir üründe bir diğerine göre farklılıklar ve düzensizlikler görülebilir.

 

1.   KARARMA VE İZLERE KARŞIN BAKIR PARLATMA YÖNTEMLERİ


Ø  1. Yöntem Bakır Parlatma Tozları: Bunun için günümüzde süpermarketlerden kolayca bulabildiğimiz bakır parlatma tozları en işlevsel yöntemlerden bir tanesidir. Bu tozları bakırımızın yüzeyine yumuşak bir bez yardımı ile uygulamamız gerekir. Burada bakırı çizmeden silmeye dikkat etmemiz önem taşımaktadır.


Ø  2. Yöntem Sirke: Evlerimizde bulunan malzemeler ile haricen bir toz kullanmadan da bakırlarımızı parlatmamız mümkündür. Bu durumda uygulayabileceğimiz bir kaç farklı yöntem vardır. Sirke yönteminde ihtiyacımız olan öncelikle bir nemli bez ve sonrasında uygulayacağımız şirkedir. Burada hafif nemli halde olan bezimizle bakır eşyamızı sildikten sonra, bir kez de aynı şekilde sirkeye batırdığımız bez ile silmemiz önerilir. Bu işlem sonucu bakırımız ilk günkü parlaklığını yeniden kazanacaktır.


Ø  3. Yöntem Limon: Evlerimizdeki eşyalarla uygulayacağımız diğer bir pratik yöntemlerden birisi de limon yöntemidir. Burada ihtiyacımız olan bir limon ve biraz tuzdur. Uygulamada ise ortadan ikiye kestiğimiz limonu tuza batırarak bakırımızı silmemiz gerekir. Kalıcı ve etkili bir çözüm için en az 5 dakika bakırımızı bu şekilde ovalayarak silmemiz önerilir.


·         4. Yöntem Ketçap: Günümüzde kullanıldığını gördüğümüz diğer bir yöntem daha vardır. O da ketçap yöntemi. Burada bakır eşyamızın üzerine ketçap döktükten sonra on dakika bekleyip silmemiz yeterli olacaktır. Bu ketçap örneğinde olduğu gibi aynı şekilde yapısı itibarı ile bira da iyi bir oksit çözücüdür. Bu durumda üzerine bira döktüğünüz bakırınızı bir süre beklettikten sonra yine çizmemeye dikkat ederek yumuşak bir bez yardımı ile silip kurulamanız gerekir.

« Anasayfa